dijous, 11 de setembre del 2008

Lluita contra la inflacio

Caldria pujar una mica mes els tipus d'interes? Sincerament, no se la resposta. Personalment crec que, almenys per Espanya, seria millor si no hi haguessin mes pujades. Part del gran creixement que hem tingut fins ara ha estat pel sector immobiliari, que ha vist com la demanda creixia i creixia gracies als tipus d'interes al 2%. Ara, quan les coses van pitjor, hem d'actuar amb tipus alts.
El motiu es ben clar: el BCE nomes persegueix estabilitzar la inflacio a mig termini. I aqui, a Europa, tenim un problema, ja que quan hi ha recessions o disminucions del creixement els salaris pujen per sobre la productivitat, i ens trobem amb una inflacio algun punt i mig per sobre la que ens trobariem en circumstancies normals.
La consequencia, per tant, es que el BCE pot pujar els tipus ja que la inflacio seguira alta probablement fins final d'any com a minim. La zona euro pot entrar en recessio tecnica (els del BCE asseguren que no sera profunda... ja veurem que opinen quan l'abril de 2009 seguim sense creixer...), i com sempre sortira del pou despres que EEUU. Amb una mica de sort, aixo fara que l'euro baixi una mica...
Pero no tot son males noticies! Si les politiques economiques no van encaminades a sostenir el sector que fins ara ha liderat l'economia, podriem veure un canvi en el "model de creixement", tal com el president va prometre. El que ha de tenir clar es que aquest canvi s'aconseguira amb la no intervencio del seu govern.