dimarts, 16 de setembre del 2008

No s'enteren

Tots ens estem posant nerviosos. Grans bancs d'inversio que s'enfonsen a EEUU, injeccions de liquidesa mes altes que pels atemptats de l'11-S, caigudes en la borsa espanyola... i l'augment de l'atur. Ara surt el PP a protestar pel fet que cada vegada mes inmigrants estan cobrant l'atur. Es la gran contradiccio de l'Estat del Benestar. Es plausible pensar que sense la gran entrada de gent de fora les comptes de la Seguretat Social no estarien tan "be" com estan ara ("be" entre cometes, ja que els que hem estudiat a la Pompeu sabem que les projeccions per d'aqui uns quants anys no son tan bones...). En temps de prosperitat, l'oferta al mercat de treball creix gracies a l'inmigracio, cosa que fa que les empreses substitueixin capital per treball (Y(L,K)) i creixen sense problemes. Pero quan arriben temps de desconfiansa (no hi ha c trencada), i la demanda s'encongeix (un podria argumentar que, de fet, la demanda era mes alta del que hauria d'haver estat per la facilitat de credit), les empreses tambe han de reduir els seus factors de produccio. I be, com que ha absorbit molt de treball, aixo es el primer que redueixen... i part dels inmigrants que havien contractat, es queden sense feina.
Pero en el seu moment, el govern va fer una regularitzacio massiva. El motiu era que hi havia molts inmigrants en situacio irregular, i d'aquesta forma passarien a pagar impostos i cotitzacions. I, senyors del PP, els inmigrants en situacio irregular s'havien colat durant la seva epoca. Pero el que deiem: el govern necessitava ingressos, i va decidir que legalitzar inmigrants era una bona forma. Pero tot te els seus pros i els seus contres. I ara han vist els contres.
Que es pot fer? Home, una solucio es incentivar que retornin al seu pais, cosa que ja s'esta fent. Un punt a favor del meu exalcalde. L'altre es tambe una proposta de Corbacho: incentivar que es contracti a mes nacionials i menys extrangers a origen. No es una questio de patriotisme. Es que si es contracta un nacional, es deixa de pagar una subvencio per l'atur. Si es contracta un extranger a origen, no s'estalvien res.
Pero aixo no fa mes que posar tirites a un problema molt mes profunt: l'Estat del Benestar. La necessitat de reformar-lo (i per reformar-lo vull dir fer-lo mes petit) es urgent i probablement es podra comprovar amb la crisi que vivim. La forma en que alguns paisos l'han "reformat" es tancant les fronteres. Idiotes. Les obriran quan necessitin treballadors per feines poc qualificades. Jo crec que es molt mes eficient retallar l'Estat del Benestar, que la gent entengui que el seu propi benestar es responsabilitat seva i que l'Estat actuara nomes en casos de necessitat, i no de forma incondicional.