divendres, 25 de juliol del 2008

Per què el capitalisme és meravellós

Davant l'agradable insistència d'alguns amics, he pogut concentrar-me a escriure alguna cosa quasi decent ara que feia temps que no publicava. La inspiració, un article de la Universitat de Wharton (el podeu trobar aquí) sobre les oportunitats que representa l'"economia verda".
Realment, el nostre sistema econòmic és genial (em refereixo al capitalisme en general, no en l'aplicació que en fem aquí). Mentre uns deien que fomenta l'individualisme i bla bla bla, és clar que la cooperació en la majoria de casos és obligada en el capitalisme. Tothom és egoista i només ens importa el nostre nucli més proper, cert, però el sistema obliga a interactuar amb altra gent per guanyar-se la vida. ¿He dit ja genial?
Però en el tema de la contaminació sempre hi ha problemes. Cm que el fet de contaminar té costos socials que l'empresa no veu, es contamina massa. La solució dels economistes pagats pel sector públic és, òbviament, posar impostos per igualar el cost per l'empresa al cost social, per "produir" el nivell òptim de contaminació. No obstant, és auqesta l'única solució? No, amb informació perfecta hi ha una altra més bona: les preferències dels consumidors.
Si la gent no vol que aquestes empreses contaminin, no tenen més que no comprar a aquelles que ho fan en excés. Si se sap quines ho fan, la solució de lliure mercat es donarà sense les distorsions dels impostos. Les empreses es veuran obligades a reduïr la contaminació, en invertir en energies no contaminants, etc. Les primeres que ho fagin s'enduran una gran demanda; les que no, veuran com els ingressos cauen. Així de senzill.
Un pot argumentar que hi ha informació asimètrica. Bé, potser sí, però com a mínim el govern ha de saber quant contamina cada empresa; si no, ¿com pretén cobrar-los impostos? A més a més, les ONGs ja s'encarreguen de publicar informes. Sigui com sigui, la imatge d'una empresa (i, per extenció, les seves ventes) pot millorar si es passa a l'"economia verda", i aquest és un incentiu més fort que no pas uns possibles impostos.